Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Μια μέρα πριν από τον ερχομό της γιορτής του παππού και της γιαγιάς και θέλοντας να βάλουμε τα παιδιά στο κλίμα των δραστηριοτήτων που είχαμε σχεδιάσει, αναρτήσαμε σαν εποπτικό υλικό, 5 πίνακες ζωγραφικής από τους Γεώργιο Ιακωβίδη και Νικόλαο Γύζη. Όλες αναπαριστούν έναν παππού ή μια γιαγιά με το/α εγγονάκι/α τους.






Κάθε ομάδα, ανέλαβε να μελετήσει ένα πίνακα της επιλογής της. Παρατήρησαν και περιέγραψαν τα χρώματα, τα πρόσωπα, το περιβάλλον και φαντάστηκαν πως αισθάνονται οι άνθρωποι αυτοί στους πίνακες και από που το κατάλαβαν. Μίλησαν για συναισθήματα όπως η χαρά και η λύπη. Επίσης παρατήρησαν ότι κάποιοι πίνακες έχουν φως, ενώ άλλοι είναι σκοτεινοί.

Επιπλέον δώσαμε ένα ερωτηματολόγιο με ιδέες των παιδιών, για το τι δεν ξέρουν για το παππού και τη γιαγιά τους (εδώ να σημειώσουμε ότι οι ερωτήσεις ήταν πολλές αλλά επιλέξαμε λίγες για να μπορούν ν' απαντηθούν με ευκολία και άμεσα καθώς το ερωτηματολογιο έπρεπε να επιστραφεί την ημέρα της γιορτής). Το συμπλήρωσαν με τη βοήθεια των γονιών τους κι όσα παιδιά δεν έιχαν κοντά τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους πήραν τηλέφωνο ώστε να δώσουν τα αληθινά στοιχεία. 


Την ημέρα αυτή καλέσαμε στο σχολείο το παππού και την γιαγιά ενός παιδιού της τάξης μας και με μεγάλη χαρά μας επισκέφτηκαν. Ήταν πολύ άνετοι στην επικοινωνία τους με τα παιδιά κι εκείνα δεν δίστασαν να ρωτήσουν αφού το είχαν ήδη κάνει, με τις προτάσεις τους για το ερωτηματολόγιο. Ο ρυθμός των ερωτήσεών τους ήταν καταιγιστικός: "Τι σας άρεσε να τρώτε όταν ήσασταν μικροί", "Ποια ήταν τ' αγαπημένα σας παιχνίδια", "Ποιο το αγαπημένο σας παιδικό πρόγραμμα στην τηλεόραση", "Τρώγατε γλυκά", "Πηγαίνατε σχολείο", " Σας άρεσε να πηγαίνετε στην παιδική χαρά" και ακόμα " Τι σας κάνει χαρούμενους", "Τώρα παίζετε παιχνίδια", "Πηγαίνετε βόλτες με τα εγγόνια σας", "Κουράζεστε πολύ";

Πραγματικά δεν σταματούσαν να ρωτούν και κάθε φορά που τους έλεγαν κάτι που γινόταν τα παλιά χρόνια και δεν γίνεται πια ή το αντίθετο, έδειχναν μεγάλη έκπληξη. Ειδικά όταν τους ομολόγησαν ότι δεν υπήρχε τηλεόραση στο σπίτι, πραγματικά κοιτούσαν με μεγάλη απορία. Αυτό μας έδωσε ιδέες για θέματα με τα οποία μπορούμε ν' ασχοληθούμε στο νηπιαγωγείο, αξιοποιώντας αυτές τις πληροφορίες καθώς κι εκείνες του ερωτηματολογίου για το "Τότε και Τώρα".  Η καλύτερη στιγμή της συζήτησης όμως ήταν όταν ο παππούς είπε ότι κάθε φορά που τα εγγονάκια του τον αγκαλιάζουν και του δείχνουν ότι τον αγαπούν, τότε πραγματικά δακρύζει από χαρά. Μάθανε και τα παιδιά κι εμείς, ότι στο παππού και στην γιαγιά αρέσει πολύ να τους λέμε συχνά "Σ' αγαπώ"!!!!!.
Όταν αποχώρησαν οι επισκέπτες μας κάναμε την καλύτερη ζωγραφιά μας για να την χαρίσουμε ο καθένας στους δικούς του, συμπληρώνοντας τη φράση: "Αγαπώ το παππού και τη γιαγιά επειδή........"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου