Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ



Σήμερα για την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης συγκεντρώσαμε στη τάξη μας χρήματα, παλιά νομίσματα της Ελλάδας και άλλων χωρών, κουμπαράδες, βιβλιάρια τραπέζης και βιβλία σχετικά με το θέμα μας. Στη προσπάθειά μας να εκμαιεύσουμε από τα παιδιά αν γνωρίζουν την έννοια αυτή, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη σε σχέση με αυτή. Το μαζεύω για να έχω μεταφράζεται στο θέλω ν' αγοράσω κάτι και μόλις το επιθυμήσω έχω ήδη τα χρήματα και το παίρνω. Αυτό προσδιορίζεται ακόμη και στην αγορά μιας σακούλας γεμάτης καραμέλες.

 

Γι αυτό διαβάσαμε το γνωστό μύθο του Αισώπου "Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμυγκας" ώστε να διερευνήσουμε αν αυτές οι απόψεις των παιδιών ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Γνωρίσαμε κι αναγνωρίσαμε τις διαφορετικές τράπεζες από το λογότυπό τους στα βιβλιάρια και μάθαμε πως τα χρήματα που έχουν μέσα είναι αποταμιευμένα (ίσως και πριν χρόνια) από τους γονείς/παπππού/γιαγιά μας. Έτσι κανείς δεν μπορεί να πάει να πάρει από κει χρήματα, αν πριν δεν τα έχει μαζέψει ο ίδιος (αυτό ήταν κάτι που τα παιδιά δεν γνώριζαν). Ήρθαν ακόμα σε επαφή με χαρτονομίσματα και κέρματα της Ελλάδας παλαιότερα και σύγχρονα καθώς και άλλων χωρών. Διέκριναν τις διαφορετικές γραφές πάνω σε αυτά αλλά διαπίστωσαν ότι οι αριθμοί είναι παντού ίδιοι (πολύ σημαντική παρατήρηση!!!). Στο τέλος παρακολουθήσαμε ένα βίντεο από το You Tube, το διαφημιστικό σποτ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (δείτε εδώ) και τα παιδιά είπαν τι θα ήθελαν κι εκείνα να πάρουν αν γεμίσει ο κουμπαράς τους! Αφού όμως κάποια παιδιά δεν είχαν καν κουμπαρά είπαμε να φτιάξουμε εμείς τους δικούς μας.
Πήραμε πλαστικά μπουκάλια και τα παιδιά τα έβάψαν σε ροζ χρώμα

  
Έκοψαν αυτάκια......


Ζωγράφισαν ματάκια....

 
Δύο ρουθούνια...


Έστριψαν σύρμα πίπας γύρω απ' το δάχτυλό τους για να κάνουν την ουρά.....


Και τη στερέωσαν στο πίσω μέρος του μπουκαλιού....



Για να μπορεί να σταθεί το γουρουνάκι έπρεπε να βάλουν και ποδαράκια .....



 

Κι έτοιμα τα γουρουνάκια- κουμπαράδες!! Οι υποδοχές για τα νομίσματα έγιναν από τις νηπιαγωγούς για ευνόητους λόγους ασφαλείας.



Ολοκληρώνοντας την ημέρα δόθηκαν στα παιδιά φύλλα εργασίας για εμπέδωση σχετικά με το θέμα..



"ΦΑΣΟΥΛΙ ΤΟ ΦΑΣΟΥΛΙ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΟ ΣΑΚΟΥΛΙ"




Πηγή φύλλων εργασίας: http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου