Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Όπως κάθε χρόνο αυτή την εποχή, ξεκινάμε στο σχολείο τη δανειστική βιβλιοθήκη. Πρωταρχικός σκοπός μας είναι φυσικά η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας κι η επαφή των παιδιών με όσο το δυνατόν περισσότερα είδη κειμένων, αλλά δεν παραλείπουμε να τονίσουμε την ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας αξία: τη συνέπεια.



Η διαδικασία του δανεισμού αποτελεί μια βασική διαδικασία, γι' αυτό πριν την έναρξή της, συζητήσαμε πολύ με τα παιδιά για το τι σημαίνει δανείζομαι, πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε αυτό που παίρνουμε, πότε πρέπει να το επιστρέψουμε, γιατί είναι καλό να δανειζόμαστε βιβλία και άλλα πολλά ερωτήματα που τέθηκαν, ώστε οι απαντήσεις των παιδιών, ν' αποτελέσουν στην ουσία τους κανόνες δανεισμού του βιβλίου. Αφού συμφωνήθηκε απ' όλους ότι α)Προσέχουμε το βιβλίο να μην καταστραφεί-λερωθεί β)Το επιστρέφουμε την ημέρα που συμφωνήσαμε και γ) Παρουσιάζουμε ο καθένας το βιβλίο που διάβασε, ξεκίνησε ο δανεισμός.
Κάθε παιδί έχοντας στα χέρια του μια κινητή καρτέλα με τ' όνομά του, επιλέγει ένα βιβλίο της αρεσκείας του.



 


Ύστερα, σ' ένα ντοσιέ όπου υπάρχει φωτοτυπημένο το εξώφυλλο κάθε βιβλίου, κάθε παιδί οφείλει να εντοπίσει τη φωτοτυπία του βιβλίου που δανείστηκε και να τοποθετήσει μέσα στη ζελατίνα, τη καρτέλα με το όνομά του.




Έτσι θα γνωρίζουμε ποιο παιδί έχει δανειστεί κάθε βιβλίο. Όσον αφορά την επιστροφή του, αντίστοιχα το παιδί οφείλει να τοποθετήσει στη βιβλιοθήκη το βιβλίο και να βγάλει τη καρτέλα με τ' όνομά του από το ντοσιέ. Η απλή αλλά βασική αυτή διαδικασία, ωθεί τα παιδιά στην ανάληψη της ευθύνης να πάρουν και να επιστρέψουν αυτό που δανείστηκαν και να καταφέρουν να είναι συνεπείς, στους κανόνες δανεισμού.


 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου