Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΡΟΜΒΟΣ, ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ, ΕΞΑΓΩΝΟ

Έχοντας διαβάσει την ιστορία του Αρλεκίνου, έχοντας επεξεργαστεί τον πίνακα ζωγραφικής του Πικάσο και έχοντας παρατηρήσει τη στολή του, δε θα μπορούσαμε να μην εστιάσουμε στα σχήματα και κυρίως στο σχήμα του ρόμβου που επικρατεί στην ενασχόλησή μας με τις Απόκριες.
Το "μαγικό" που ανακάλυψαν τα παιδιά είναι ότι ο Ρόμβος είναι ένα "διπλωμένο τρίγωνο"(Νίκος) που έχει "4 γωνίες" (Νοέλια) και "μοιάζει με διαμάντι" (Γεωργία Σ).
Έτσι χρησιμοοποιώντας το WORD και τα έτοιμα σχήματα, γεμίσαμε ένα χαρτί Α4 με ρόμβους κι ακολουθήσαμε την τεχνική των φράκταλς ώστε κανένας ρόμβος να μην έχει το ίδιο χρώμα με αυτόν που είναι δίπλα του.


























































Ο σκοπός ήταν να χρησιμοποιήσουμε το "κοστούμι" του Αρλεκίνου για μια μαθηματική δραστηριότητα που όμως δυστυχώς λόγω απουσίας μου εξαιτίας μιας ίωσης, "χάθηκε" η ευκαιρία για να την πραγματοποιήσουμε...του χρόνου ίσως!
Στη συνέχεια (τις επόμενες μέρες) γνωρίσαμε το ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ που αμέσως τα παιδιά αντιλήφθηκαν το λόγο που ονομάζεται έτσι...
Προχωρήσαμε στο ΕΞΑΓΩΝΟ που έχει θύμισε στα παιδιά το σχήμα-που μαζί με το ρόβμο-έχουν οι χαρταετοί που πετάνε την Καθαρά Δευτέρα. Μάλιστα είδαν με τη βοήθεια μιας εικόνας που βρήκαμε στο διαδίκτυο ότι μέσα στο εξάγωνο "κρύβονται" 3 τρίγωνα. Όπως είπε κι ο Μανώλης: "αμάν!όλο τρίγωνα βρίσκουμε μπροστά μας", εγώ θα έλεγα "πολύ σωστή παρατήρηση"....
Έτσι φτιάξαμε τους χαρταετούς για να πετάξουν στο γαλάζιο (κι όχι βροχερό ελπίζουμε) ουρανό διαλέγοντας κάθε παιδί το σχήμα που επιθυμούσε. Χρησιμοποιήσαμε οντουλέ χαρτόνια, γλασσέ χαρτί για τα χαρακτηριστικά του προσώπου και γκοφρέ για ουρά και πλαϊνά. Δείτε τα ζωηρά χρώματα και τους χαρούμενους χαρταετούς!






















ΚΑΛΗ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ- ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου