Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΗΘΗ-ΕΘΙΜΑ-ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Σήμερα ασχοληθήκαμε με τα ήθη κι έθιμα της Ελλάδας που λαμβάνουν χώρα τις απόκριες. Αναρτήθηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και έγινε αρκετά λεπτομερής αναφορά σε κάποιες περιοχές που η ιδιαιτερότητα των εθίμων είχε κάτι αστείο ή παράξενο με σκοπό να εντυπωσιάσει τα παιδιά.

Μερικά από αυτά τα έθιμα ήταν: Ο Βλάχικος Γάμος-Θήβα, Οι Γενίτσαροι και Μπούλες- Νάουσα, Άναμα Φανού- Κοζάνη, Μπουρμπούλια- Πάτρα, Γαϊτανάκι- Πόντος, Οι Κουδουνάτοι- Νάξος, Αλευρομουτζουρώματα- Γαλαξείδι, κ.α. Είπαμε για τα πιο γνωστά καρναβάλια στη Πάτρα, στην Ξάνθη, στον Ορχομενό, στο Μοσχάτο και σε όλες τις περιοχές που διοργανώνουν παρελάσεις με σκοπό τη διασκέδαση και το κέφι. Φυσικά στα παιδιά ως συνήθως το γαϊτανάκι ήταν αυτό που θέλησαν πιο πολύ τα παιδιά να το δουν από κοντά, κι επειδή τυχαίνει στο σχολείο να έχουμε, εννοείται πως δεν χάσαμε την ευκαιρία χορέψαμε με τη ψυχή μας!




Μιλήσαμε και για τ' αποκριάτικα τραγούδια που έχουν σκοπό να διασκεδάσουν τους ανθρώπους με αστεία και κεφάτες ιστορίες όπως: "Παντρεύουνε τον κάβουρα" και "Πως το τρίβουν το πιπέρι". Χορέψαμε το δεύτερο και με δικές μας παραλλαγές: Το "τρίψαμε" με τη κοιλιά, το δάχτυλο, τη φτέρνα, την πατούσα και γελάσαμε πολύ!







Εκτός βέβαια από την Ελλάδα, μιλήσαμε για τα δυο πιο γνωστά καρναβάλια στο κόσμο αυτό της Βενετίας και του Ρίο της Βραζιλίας. Παρακολουθήσαμε και κάποια βίντεο από τα δρώμενα των δυο αυτών φαντασμαγορικών γιορτών.
  
(Για το καρναβάλι του Ρίο δεν επισυνάπτω βίντεο καθώς υπάρχουν αρκετά όχι και τόσο κατάλληλα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ευτυχώς καταφέραμε ν' απομονώσουμε τα 7 πρώτα λεπτά ενός από αυτά που παρουσιάζαν τις καταπληκτικές στολές και τα τεράστια σε αριθμό γκρουπ ατόμων που έπαιρναν μέρος στην παρέλαση, με κατάλληλη ενδυμασία)
Θέλοντας να διαπιστώσουμε σε τι βαθμό έχουν κατανοήσει τις Απόκριες και αν μπορούν να επιλέξουν γι' αυτή την έννοια ένα χρώμα, ένα χαρακτηριστικό σύμβολο και μια ζωγραφιά που να την απεικονίζει, χρησιμοποιήσαμε το Color Symbol Image δηλαδή ΧΡΩΜΑΤΙΣΕ-ΣΥΜΒΟΛΙΣΕ-ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕ της ομάδας Project Zero.










































Τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίθηκαν στο Χρωμάτισε και Απεικόνισε όμως στο Συμβόλισε υπήρχαν αρκετές διαφορετικές οπτικές. Θα το επιχειρήσουμε πάλι στοχεύοντας σε πιο συγκεκριμένες έννοιες από αυτή που πιθανότατα έδινε την ευχέρεια για πολλαπλούς συμβολισμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου