Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ 5

Φτάσαμε στον αριθμό 5 (με αφορμή το πεντάγωνο σχήμα που ήδη γνωρίσαμε) και ζήτησα από ένα παιδί να μας φέρει πέντε αντικείμενα. Αφού τα μαζέψαμε στη παρεούλα, έδωσα στα παιδιά χαρτάκια και μαρκαδόρους για την παρακάτω δραστηριότητα. Χώριζα τα 5 αντικείμενα με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς, 4+1, 5+0, 2+3, 1+4, 3+2, και ζητούσα από τα παιδιά να γράφουν στο καρτελάκι τον αριθμό κάθε ομάδας πραγμάτων (αφού τους γνώριζαν μέχρι το 5), να τοποθετούν ανάμεσά τους το σταυρουδάκι και στο τέλος βάζοντας το ίσον = να μετρούν όλα τ' αντικείμενα μαζί, για να μας αποκαλύψουν τον αριθμό που προκύπτει. Τα πήγαν εξαιρετικά και με αυτό τον τρόπο έμαθαν να προσθέτουν δυο αριθμούς και να βγάζουν σωστό αποτέλεσμα που εδώ δεν ήταν άλλο απ' το 5























 ΌΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΟΥ 5

Εξασκήθηκαν βέβαια τα παιδιά και στον τρόπο που γράφεται ο αριθμός, καθώς και σε ένα μικρό λαβύρινθο που έπρεπε ν' ακολουθήσουν πατώντας μόνο στο 5 για να φτάσουν στην έξοδο (ενδεικτικά λίγες εργασίες των παιδιών)




Στη συνέχεια ζήτησα από τα παιδιά να κάνουν τη σειροθέτηση από το 1-5 και διαπίστωσα ότι υπήρχαν παιδιά (κυρίως προνήπια) που ενώ αναγνώριζαν το σύμβολο, δεν μπορούσαν να τον τοποθετήσουν στη σωστή σειρά.






Έτσι σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό όλα τα παιδιά και ειδικότερα τα πιο αδύναμα σ' αυτό το κομμάτι, να έρχονται σε επαφή καθημερινά με τη σειρά των αριθμών όχι μόνο σαν εικόνα αλλά και σαν παιχνίδι. Έφτιαξα λοιπόν ένα πίνακα διπλής εισόδου (η ιδέα μου ήρθε από την καλή μου συνάδερφο Τζένη και το blog της http://mikroiexerevnites.blogspot.gr/) με τους αριθμούς και τα σχήματα που έχουμε "γνωρίσει" ως τώρα. 'Εδειξα στα παιδιά πως συμπληρώνεται και με συνεργασία τα κατάφεραν εξαιρετικά. Στην ώρα των ελεύθερων δραστηριοτήτων από σήμερα, θα μπορούν τα παιδιά να παίζουν αυτό το μαθηματικό παιχνίδι μόνα τους ή με τη βοήθεια των φίλων τους (μέχρι 2 παιδάκια)





























Τέλος με τη βοήθεια του λογισμικού "Το νησί του Άσσου" που υπάρχει στη σελίδα μας ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ, παίξαμε με τις προσθέσεις για τους αριθμούς 0-6 για περισσότερη εξάσκηση στους συνδιασμούς του αριθμού 5.








ΠΗΓΗ: ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου