Κυριακή 17 Μαΐου 2015

ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ

Η εποχή της Άνοιξης έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό τι άλλο; Τα λουλούδια! Είπαμε λοιπόν να φυτέψουμε διαφόρων ειδών στα πολύχρωμα γλαστράκια μας! Όταν ρώτησα τα παιδιά "Τι χρειαζόμαστε για να φυτέψουμε ένα λουλούδι;" εκτός από το χώμα, τα σποράκια, το νερό είπαν και τον ήλιο και ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ!! Έτσι φέραμε φακελάκια με σπόρους από διάφορα λουλούδια και μας δόθηκε η ευκαιρία να τα ομαδοποιήσουμε. Υπήρξε μεγάλη ποικιλία γι' αυτό έμειναν και κάποια μόνα τους αλλά... μοναδικά.




Ύστερα πήραμε τα γλαστράκια μας και ξεκινήσαμε δουλειά! Η τάξη έγινε πολύχρωμη και μοσχοβολιστή!!























Αφού ολοκληρώθηκε και η διαδικασία έδωσα στα παιδιά κάρτες με είδη λουλουδιών και ζήτησα να μου γράφουν σε χαρτάκια πόσα έχει κάθε είδος.


 Ζήτησα να κάνουμε συνδυασμούς να δούμε τι αποτέλεσμα θα βγει. Η πρόθεσή μου ήταν άλλη όμως τα παιδιά πάντα σε οδηγούν σε δικά τους μονοπάτια..κι έτσι μας προέκυψε άλλο παιχνίδι απ' αυτό που είχα αρχικά σχεδιάσει.


  Εδώ ο Δημήτρης είπε τη μαγική κουβέντα: να βάλουμε λέει κι ένα σταυρουδάκι και να πούμε ότι 4+4=8 και βάλθηκε να μας αποδείξει ότι ξέρει και να το γράφει.




 4+4
 Έτσι άδραξα την ευκαιρία και ζήτησα από άλλα παιδιά να σκεφτούν άλλους συνδυασμούς των καρτών
 Συνδύασαν το 5+3


 το 6+2
 και το αντίστροφο 2+6 
3+5
 7+1
 2+6

 1+7


8+0
Τη συγκεκριμένη δραστηριότητα την είχαμε ξαναδοκιμάσει στον αριθμό 5 και θεώρησα ότι δεν θα ήταν εύκολο στα παιδιά να κάνουν το ίδιο για μεγαλύτερο αριθμό. Τελικά όχι μόνο το έκαναν αλλά τα κατάφεραν εξαιρετικά, παρόλο που ο στόχος μου ήταν να τους δείξω ένα πολύ απλό και έξυπνο παιχνίδι με τις κάρτες.
 4 παίκτες μοιράζονται από 4 κάρτες ο καθένας. Μία μένει πάντοτε κάτω.

 Σκοπός του παιχνιδιού είναι να καταφέρει κάθε παίκτης να συμπληρώσει πρώτος μια τετράδα από το ίδιο είδος λουλουδιού. Έτσι πρέπει να παίρνει την κάρτα που του ταιριάζει και να πετάει μια που δεν του είναι χρήσιμη κάτω για να παίξει ο επόμενος.

 Σε περίπτωση που η κάρτα που βρίσκεται στο τραπέζι δεν του είναι χρήσιμη, λέει "πάσο" και συνεχίζει ο διπλανός παίκτης.

 Όταν ο παίκτης βρει πρώτος 4 ίδιες κάρτες λέει "βγήκα" και είναι ο νικητής!
Το παιχνίδι έγινε ανάρπαστο και τα παιδιά το επιλέγουν την ώρα της ελεύθερης δραστηριότητας με μεγάλη προθυμία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου