Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο για τον πόλεμο του 1940 μας έδωσε την ιδέα να το αξιοποιήσουμε για να αποκαλύψουμε τις σκέψεις των παιδιών. Αφού τους δώσαμε αρχικά να τις παρατηρήσουν από κοντά ανά ζευγάρια, συζητήσαμε γι' αυτές, τις περιγράψαμε και μιλήσαμε για το χρονικό της 28ης με αφορμή την επικείμενη γιορτή μας. Όταν ρωτήσαμε τα παιδιά για το τι είναι πόλεμος μας είπαν: "Είναι όταν ο ένας τσακώνεται με τον άλλο" Ζωή, "Στο πόλεμο πεθαίνουν άνθρωποι" Μυρτώ, "Παίζουμε ξύλο" Ελένη Β, "Σαν να είμαστε στο μποξ" Γιώργος, "Να πετάμε πράγματα ο ένας στον άλλο" Ειρήνη, "Πετάνε πράγματα ο ένας στον άλλο" Αγγελική, "Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να μας πολεμήσουν" Αγάπη και άλλες σκέψεις τους.





Στόχος μας εδώ όμως ήταν να βοηθήσουμε τα παιδιά, να "παρακολουθήσουν", ίσως για πρώτη φορά, πως εξελίσσεται η σκέψη τους, γι' αυτό τους ζητήσαμε να ψηφίσουν τη φωτογραφία με την οποία θα ήθελαν ν' ασχοληθούμε μαζί της. Το μεγαλύτερο ποσοστό επέλεξε αυτήν εδώ.
Αξιοποιώντας τη Ρουτίνα Σκέψης της ομάδας Harvard Project Zero, "See, Think, Wonder" δηλαδή "Δες, Σκέψου, Αναρωτήσου", καταγράψαμε εξελικτικά τον τρόπο που κάθε παιδί παρατηρεί, επεξεργάζεται στο μυαλό του αυτό που βλέπει και τελικά φτάνει στην ερώτηση που προκύπτει ως απορία σε αυτό που δεν γνωρίζει και θέλει να το μάθει. Θέλω να τονίσω εδώ ότι αυτή η πρώτη απόπειρα σίγουρα βρήκε εμπόδια αφού ήταν κάτι καινούργιο για τα παιδιά γι' αυτό αρκετά απ' αυτά δεν ολοκλήρωσαν τη ρουτίνα. Θεώρησα σωστό να αφήσω το καθένα από αυτά να πάρει το χρόνο του και να μας αποκαλύψει τις σκέψεις του στο εγγύς μέλλον. Δείτε κάποιες από αυτές..
ΒΛΕΠΩ: ένα σπίτι που καίγεται ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ: ότι οι άνθρωποι εκεί δεν μαλώνουν ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ: γιατί το χώμα είναι μαύρο; Ίωνας
ΒΛΕΠΩ: σπίτια και ανθρώπους ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ: ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να πάνε σε άλλη χώρα ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ: γιατί είναι τόσο καφέ το χώμα; Ελίνα
ΒΛΕΠΩ: ότι καίγεται ένα σπίτι και βγάζει καπνό ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ: πήγαν οι κακοί και το κάψανε ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ: γιατί το έκαψαν; Ειρήνη
ΒΛΕΠΩ: ότι οι άνθρωποι είναι έξω απ' το σπίτι ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ: ότι πεινάνε ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ: γιατί βρίσκονται εκεί; Σμαράγδα
ΒΛΕΠΩ: ένα σπίτι ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ: ότι αυτοί δεν έχουν φαγητό ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ: γιατί είναι απρόμαυρη η εικόνα; Νικολέττα
ΒΛΕΠΩ: ένα σπίτι ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ: ότι κάηκε ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ: γιατί οι κακοί έφεραν τη φωτιά; Μάρθα
ΒΛΕΠΩ: κάποιους ανθρώπους ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ: ότι αυτή είναι η γειτονιά τους ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ: γιατί καίγεται το σπίτι; Γεωργία
ΒΛΕΠΩ: ανθρώπους ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ: ότι δεν έχουν να φάνε ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ: γίνεται πόλεμος; Μαρίζα
ΒΛΕΠΩ: ένα σπίτι ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ: ότι οι άνθρωποι μαζεύουν φαγητό να φάνε ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ: αυτοί οι άνθρωποι μαλώνουν; Δημήτρης
ΒΛΕΠΩ: ένα σπίτι ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ: ότι τσακώνονταιΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ: γιατί βρίσκεται αυτό το καρότσι εκεί; Γκλόρια
ΒΛΕΠΩ: ένα σπίτι ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ: ότι συμβαίνει κάτι κακό ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ: πως κάηκε αυτό το σπίτι;  Μίλτος
"Τελικά αυτός ο πόλεμος τι είναι; Ποιος μπορεί επιτέλους να μας πει"; Διαλέξαμε να διαβάσουμε στα παιδιά την χαρούμενη ιστορία του Ευγένιου Τριβιζά "Η φάλαινα που τρώει τον πόλεμο" για να μας δώσει μια λίγο πιο ευχάριστη νότα σ' αυτή την βαριά ατμόσφαιρα που προκάλεσε η εικόνα του πολέμου.
Μετά την αφήγηση και θέλοντας να συνδυάσουμε τη γνωριμία με τον αριθμό 1, δημιουργήσαμε ένα '"φύλλο εργασίας" δανειζόμενοι τις σελίδες του βιβλίου που μόλις είχαμε διαβάσει. Έπρεπε σε συνεργασία πάντα με το ζευγάρι του, κάθε παιδί ν' ανακαλύψει τα πράγματα που παρουσιάζονται στην εικόνα μόνο μία φορά. Κάθε ζευγάρι μοιράστηκε από μια εικόνα σαν την παρακάτω..
...και όλοι στρώθηκαν στη δουλειά!!!









Ύστερα παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε όλη τη παρεούλα









Οι ντεντέκτιβ έκαναν καλή δουλειά για πρώτη φορά! 




Άλλο ένα φύλλο εργασίας (της Σουλτάνας Μάνεση) που δόθηκε στα παιδιά, ήταν να επιλέξουν τους σωστούς αριθμούς για να σχηματίσουν την ημερομηνία της επετείου. Φυσικά τα παιδιά είχαν μπροστά τους ένα δείγμα ώστε ν' αντιστοιχήσουν και να σειροθετήσουν την ημερομηνία.




 
Η παραπάνω εργασία όπως και οι κατασκευές που ακολουθούν δημιουργήθηκαν απ' τα παιδιά για το στολισμό της τάξης την ημέρα της γιορτής. Έδώ το στεφάνι για τους ήρωωες του 1940, από παλιά κατεστραμμένα cd και κόλλες γλασσέ.






Η Ελληνική σημαία παραδοσιακά για τη μεγάλη επέτειο του ΌΧΙ







Τα ταμπλό μας στολισμένα με τις δουλίτσες των παιδιών


ΖΗΤΩ η 28η Οκτωβρίου 1940 !!





Σημαντική ενημέρωση: Οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν σταδιακά σε διάστημα δύο εβδομάδων περίπου καθώς μεσολαβούσαν οι πρόβες για την πρώτη γιορτούλα των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου