Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Καλώς ήρθατε στο κόσμο του Out Of Eden Learn!

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς 2015-2016 υιοθετήσαμε στο νηπιαγωγείο μας ένα καινοτόμο πρόγραμμα το Out of Eden Learn. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ερευνητικής ομάδας Project Zero της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard σε συνεργασία με το National Geographic και τον βραβευμένο με δυο Pulitzer ανθρωπολόγο-δημοσιογράφο Paul Salopek. Ο άνθρωπος αυτός αποφασισμένος να κάνει ένα περίπατο, όπως τον χαρακτηρίζει, θα περπατήσει για 7 χρόνια (έχοντας ξεκινήσει το 2013) με σκοπό να πατήσει πάνω στα χνάρια των μεταναστών προγόνων μας ξεκινώντας από την Αιθιοπία και καταλήγοντας στη Γη του Πυρός.
Σ' αυτό το ταξίδι με τα πόδια, ο Paul παρακινεί τους μαθητές από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν μέσω μιας on line εκπαιδευτικής πλατφόρμας (το Out of Eden Learn) ώστε να εξερευνήσουν κι εκείνοι παράλληλα μαζί του, τον τόπο που ζουν και κυρίως τη γειτονιά τους! Για να παρατηρήσουν τον κόσμο γύρω, τους ζητά να "κόψουν λίγο ταχύτητα", να κοιτάξουν προσεκτικά καθώς θ' ανακαλύψουν έτσι στοιχεία που ενώ βρίσκονται μπροστά τους καθημερινά, ουσιαστικά δεν ξέρουν καν ότι υπήρχαν. Όλα αυτές τις καθημερινές ιστορίες που θα ανακαλύψουν μέσα από τη διαφορετική οπτική του καθενός, θέλει να την μοιραστούν με άλλους μαθητές από διαφορετικές χώρες ώστε να βρουν, πως η ζωή τους συνδέεται με τη ζωή άλλων ανθρώπων και κυρίως άλλων πολιτισμών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία κι αλληλεπιδρώντας οι μαθητές μεταξύ τους ξεκινά το ενδιαφέρον των αυριανών πολιτών για τον ευρύτερο κόσμο ώστε να είναι πιο προσεκτικοί και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο.
Κάθε σχολείο ανήκει σε μια ομάδα μαζί με άλλα 7-8 σχολεία συνήθως από διαφορετικές χώρες αλλά με μαθητές ίδιας ηλικίας. Αυτά ονομάζονται Walking Parties και μπορούν να "συνομιλούν" μόνο οι μαθητές που ανήκουν σε αυτό, ανταλλάσσοντας ιστορίες. Κάθε 15 μέρες ο Paul Salopek ανεβάζει οπτικοακουστικό υλικό από το ταξίδι του και μας παρακινεί να το παρακολουθήσουμε δίνοντάς μας μια αποστολή! Για την ακρίβεια μας μιλάει για Βήματα που πρέπει να κάνουμε ώστε σταδιακά να φτάσουμε στο τελευταίο. Το εκπαιδευτικό αυτό "ταξίδι" αποτελείται από 12 βήματα, τα οποία ενσωματώνονται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του σχολείου για 2-3 διδακτικές ώρες την εβδομάδα. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και τα οφέλη από αυτή τη συμμετοχή είναι αμέτρητα καθώς τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον κόσμο γύρω τους εξερευνώντας τον στην πραγματικότητα κι όχι μέσα από ένα βιβλίο.
Όπως καταλάβατε λοιπόν το να καταφέρουμε να συνδέσουμε τη ζωή μας με τη ζωή άλλων ανθρώπων είναι πρωταρχικής σημασίας σε όλο αυτό το εγχείρημα, γι' αυτό δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων σχετικά με τις ιστορίες που κάθε σχολείο μοιράζεται με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του. Για το λόγο αυτό η πλατφόρμα έχει μια κοινή γραμμή επικοινωνίας θα λέγαμε, μια "εργαλειοθήκη διαλόγου", το Dialogue Tool Kit, το οποίο αποτελείται από σύμβολα που γίνονται εύκολα κατανοητά έστω κι αν δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Είναι σύμβολα που βοηθούν την κοινή τοποθέτηση πάνω σε σχόλια που γίνονται ανάμεσα στα μέλη των ομάδων για κάθε ανάρτηση, σχετικά με το τι μας αρέσει σε αυτήν, τι εκτιμάμε περισσότερο αναφερόμενοι σε συγκεκριμένο σημείο ή φράση, τι μας προκαλεί απορία και θέλουμε να το ρωτήσουμε, ποια λέξη ή φράση θέλουμε ν' απομονώσουμε γιατί έχει κάτι ενδιαφέρον ή μας κάνει ν' απορούμε για κάτι, να βρούμε κοινά στοιχεία μεταξύ των ιστοριών που μοιραζόμαστε και εάν μπορούμε να επεκτείνουμε αυτή την ιδέα, σε κάτι μεγαλύτερο ή ουσιαστικότερο.
Ακολουθείστε μας σε αυτό το εκπαιδευτικό ταξίδι. Είναι ενδιαφέρον, πρωτότυπο, έχει δράση και κυρίως καλλιεργεί την παρατηρητικότητα, την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την κριτική σκέψη του ενεργού μελλοντικού πολίτη. 

Ας κάνουμε το 1ο Βήμα......



1 σχόλιο:

  1. Καλό σας ταξίδι!!!! θα περιμένουμε με ανυπομονησία να μαθαίνουμε νέα από τις εμπειρίες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή