Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Out of Eden Learn - Βήμα 3ο: Taking Neighborhood walks Κάνοντας βόλτα στη γειτονιά μου

Η επόμενη αποστολή μας στο Out of Eden Learn είναι να κάνουμε μια βόλτα στη γειτονιά μας και να παρατηρήσουμε με μια φρέσκια ματιά πράγματα που συνήθως, λόγω κεκτημένης ταχύτητας δεν βλέπουμε. "Slow down-slow looking" είναι το "σύνθημα" αυτής της αποστολής που ζητά να δώσουμε χρόνο και να δούμε προσεκτικά τα πράγματα που μας περιστοιχίζουν μέσα από διαφορετικές οπτικές. Ουσιαστικά μας προτρέπει να κοιτάξουμε γύρω μας και προς όλες τις κατευθύνσεις για να μοιραστούμε με τους φίλους μας, τις δικές μας ιστορίες.


Αποφασίσαμε λοιπόν να εξερευνήσουμε την αυλή του σχολείου μας, ενός οικείου χώρου και κυρίως ασφαλoύς για μια τέτοια δραστηριότητα. Σε συζήτηση με τα παιδιά για το τι πρέπει να έχουμε ως "εργαλεία" για να είμαστε καλοί εξερευνητές, τα παιδιά απάντησαν όπως βλέπετε παραπάνω, εφοδιάστηκαν με τα "εργαλεία" κι ετοιμάστηκαν κατάλληλα γι' αυτή την πρώτη εξερεύνηση. Για να διαπιστώσω κατά πόσο η παρατηρητικότητα αλλά και η προσεκτική ματιά θα λειτουργούσαν σε αυτό το εγχείρημα, σκέφτηκα πριν βγουν στην αυλή να μου πουν τι ξέρουν, τι νομίζουν ότι υπάρχει εκεί. Σκεφτείτε κι εσείς ότι αυτός είναι ένας χώρος που τα παιδιά έρχονται καθημερινά σ' επαφή άρα λογικά θα μπορούσαν να πουν άπειρα πράγματα. Όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω ελάχιστα πράγματα είπαν και μάλιστα σχεδόν όλοι έλεγαν τα ίδια. Δείτε όμως και πως εμπλουτίστηκαν μετά την εξερεύνησή τους. 
Για να καταλάβετε πως εξερεύνησαν τα παιδιά, θέλω να δείτε τις παρακάτω εικόνες με προσοχή. Συνήθως όταν λέμε παρατήρηση ή εξερεύνηση, για κάποιο ανεξήγητο λόγο πιστεύουμε ότι πρέπει να κοιτάξουμε ΚΑΤΩ. Το περίεργο είναι πως και οι μικροί μου μαθητές θεώρησαν κι εκείνοι, ότι η δουλειά τους τελείωσε όταν ολοκλήρωσαν την ανίχνευσή τους στο πλακόστρωτο της αυλής. Η αποστολή όμως από μόνη της, έκρυβε μέσα της μια άλλη ανακάλυψη: ότι όταν κοιτάμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία, συνήθως αποκαλύπτονται μπροστά μας περισσότερα στοιχεία κι επιπλέον καταννοούμε τις διαφορετικές αυτές οπτικές βαθύτερα. Εάν όλοι εμείς οι ενήλικες μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλο μάθημα ζωής είναι αυτό, πιστεύω ότι θα είμασταν πολύ περήφανοι που τα παιδιά μας σε μια τόσο τρυφερή ηλικία, "λαμβάνουν" τέτοια ισχυρά μηνύματα για τη ζωή τους. Ό,τι ανακάλυψαν τα παιδιά ηχογραφήθηκε, φωτογραφήθηκε για να γίνει Ορατό το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους. Δείτε μικρά δείγματα καθώς οι φωτογραφίες ξεπέρασαν τις 120 άρα αδύνατον να χωρέσουν όλες εδώ!
             ΚΑΤΩ







 


ΨΗΛΑ
Το να κοιτάς ψηλά δεν είναι αυτονόητο για τελικά καθώς γι' αυτό χρειάστηκε λοιπόν να δώσω εγώ το έναυσμα να κοιτάξουν ψηλά και τότε ένας καινούργιος κόσμος παρουσιάστηκε μπροστά τους:






ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ
Κοιτάζοντας αυτό το δέντρο κάθε φορά που βγαίναμε από την τάξη μας, δεν υπήρχε τίποτα που να μας κάνει εντύπωση σε αυτό. Όταν όμως προσπαθήσαμε να το κοιτάξουμε γύρω γύρω, τα παιδιά ανακάλυψαν ότι είχε μια τεράστια σχισμή και φυσικά έκαναν τις δικές τους υποθέσεις: "Βλέπω ένα δέντρο με χαρακιές", "Για κοίτα τι έχει απ' αυτή τη πλευρά", "Κάποιος το έκοψε", "Ίσως το δέντρο να είναι άρρωστο", "Ίσως να ζουν μυρμήγκια μέσα σ' αυτή τη σχισμή". (συνομιλούν οι Λ., Μυρτώ, Αγγελική, Γιωργία, Ελένη Β.)
 ΜΕΣΑ
Κοιτώντας κάτι χωρίς να ξέρεις τι έχει μέσα, μπορεί να βγάλεις ένα σωρό λάθος συμπεράσματα. Άφησα τα παιδιά εσκεμμένα να κάνουν υποθέσεις για το τι μπορεί να είναι αυτό το μεταλλικό κουτί στον κήπο της αυλής μας! Έχουν πολύ ενδιαφέρον οι σκέψεις τους αλλά ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι οι συνδέσεις που κάνουν: "Ας ανοίξουμε το κουτί", "Όχι μπορεί να έχει κάτι κακό μέσα", "Εγώ λέω να το ανοίξουμε", " Έχει μια βρύση μέσα αλλά και σκουπίδια", "Μήπως χρειάζονται τη βρύση για να ξεπλύνουν τα σκουπίδια για να τα πάνε στην ανακύκλωση;" (συνομιλούν: Μαρίζα, Σπύρος, Παναγιώτης, Ελένη Σ)
  ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ (με τη βοήθεια μεγενθυτικού φακού)
"Δες μια τρύπα με χόρτα" Αλεξάνδρα "Μα πως γίνεται να υπάρχουν χορτάρια μέσα στο πλακάκι και να βγαίνουν από κει μέσα;" Δημήτρης
 "Κάτι βρήκα! Κοίτα!Ένα μικρό ξερό λουλούδι" Γκλόρια

"Εδώ υπάρχει μια σχισμή και μπαίνουν φύλλα μέσα" Ειρήνη
ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ
"Κάτι ασπρόμαυρο είναι εδώ" Ποιο εννοείς Ελίνα; "Να αυτό εδώ" Τι είναι;
"Κοιτάχτε κυρία, είναι ένα φτερό από πουλί" Ελίνα
" Εδώ μέσα έχει σκουπίδια" Σωτήρης
" Δεν έχει μόνο σκουπίδια, αν δεις πιο κοντά έχει και μια τρύπα" Ίωνας
"Αυτός ο θάμνος είναι ψηλός" Αναστάσης
"Να δούμε πιο κοντά"
"Έχει ξερά κλαδιά" Σπύρος
"Ένα παράθυρο είναι εκεί πολύ ψηλά", " Κάτι έχει εκεί κολλημένο", " Αυτός είναι ο χάρτης που έχουμε στη τάξη μας, της Ελλάδας" (συνομιλία Δημήτρης, Γιώργος, Μίλτος, Ναταλία)
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΠΤΙΚΕΣ
Ο τρόπος που βλέπουμε κάτι, δημιουργεί διαφορετικές απόψεις γι΄αυτό που κοιτάμε. Δείτε εδώ πως μέσα από κιάλια, χρωματιστές ζελατίνες, γυαλιά ηλίου, πόσο διαφορετικά φαίνονται τα πράγματα που αλλιώς θα ήταν καθημερινά και τετριμμένα. Ας είμαστε πιο δεκτικοί απέναντι στη διαφορετική οπτική των φίλων, των συμμαθητών μας και των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε!!




 
Μετά από τόσες ανακαλύψεις πως να μην αισθανθείς περήφανος αλλά και πλουσιότερος σε γνώση!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου