Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Out of Eden Learn 2017-2018 Step 3 Taking Neighborhood Walks - Βήμα 3ο Κάνω μια βόλτα στην γειτονιά μου

Το 3ο Βήμα του Out of Eden Learn έδωσε την ευκαιρία στους μικρούς μαθητές μου να δουν με μια νέα ματιά τον κόσμο που τους περιβάλλει. Ο Paul μέσα από ένα βίντεο που έχει αναρτήσει στην πλατφόρμα του προγράμματος, μας δείχνει με λεπτομέρειες πως προετοιμάσει τις καμήλες του για το ταξίδι του, ζητώντας να παρακολουθήσουμε τις κινήσεις του με προσοχή και να κοιτάξουμε κάτω, ψηλά, κοντά, μακριά, χρησιμοποιώντας τις διαφορετικές οπτικές που κάποιος παρατηρεί κάτι. Μπορείτε να δείτε κι εσείς αυτό το βίντεο πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.
Η προσεκτική παρατήρηση είναι κάτι που δεν αξιοποιεί σχεδόν κανείς στις μέρες μας, αφού οι ταχύτητες της καθημερινότητας είναι μεγάλες και δεν προλαβαίνουμε να δώσουμε αρκετή σημασία στις λεπτομέρειες. Σε αυτό το Βήμα, τα παιδιά ενεργοποιήθηκαν και παρακινήθηκαν να γίνουν πιο προσεκτικοί ώστε να κοιτάξουν με μεγαλύτερη προσοχή τι υπάρχει στην αυλή του σχολείου μας. 
Η αυλή είναι ένας χώρος οικείος για τα παιδιά αφού καθημερινά βγαίνουν στο διάλειμμα, κινούνται εκεί, παίζουν και έρχονται σε επαφή με τους συμμαθητές τους αλλά και με αντικείμενα που βρίσκονται εκεί. Χρησιμοποιώντας εργαλεία παρατήρησης όπως μεγεθυντικοί φακοί, πολύχρωμοι φακοί αλλά και φωτογραφική μηχανή για ν' απαθανατίσουν τις ανακαλύψεις τους, ξεκινήσαμε μικρές ομάδες να εντοπίσουμε τι ακριβώς βρίσκεται σε αυτό το χώρο.
Τα ευρήματα ήταν πάρα πολλά και τα μοιραζόμαστε μαζί σας μέσα από ένα βίντεο όπου τα παιδιά εκφράζουν απόψεις γι' αυτά που παρατήρησαν. Στην αξιολόγηση αυτής της βόλτας, στον "μικρόκοσμο" της γειτονιάς τους, τα παιδιά συνειδητοποίησαν πόσα πολλά πράγματα δεν είχαν προσέξει μέχρι σήμερα κι ενθουσιάστηκαν που τα ανακάλυψαν! Ακολουθήστε μας...
(Στο βίντεο που ακολουθεί έχω αμελήσει να σημειώσω ότι η εξαιρετική μουσική που ακούγεται είναι το "Φθινόπωρο" του Σταμάτη Σπανουδάκη) 
Μετά το τέλος της εξερεύνησης συζητήσαμε με τα παιδιά για το πιο είναι το δικό τους αγαπημένο μέρος στην γειτονιά που ζουν και το κατέγραψαν μέσα από τις ζωγραφιές τους αιτιολογώντας την απάντησή τους. Δείτε τι μας "είπαν":


































ΠΗΓΕΣ:
https://www.youtube.com/watch?v=XxWhtF08JkQ
http://learn.outofedenwalk.com/party/735/activity/3/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου