ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

2015, 2016, 2017-2018
Για τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά θα συμμετέχουμε στα μαθησιακά ταξίδια του Out of Eden Learn της ομάδας Project Zero-Harvard Graduate School of Education με συνοιδιπόρο μας τον Paul Salopek δημοσιογράφο-ανθρωπιστή και θα τον ακολουθήσουμε στο οδοιπορικό του με σκοπό ν' ανακαλύψουμε τον κόσμο γύρω μας μέσα από μια αργή και προσεκτική παρατήρηση. Ακολουθείστε μας... 2 0 1 4 - 2 0 1 5
7) ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/5/2015 ΚΑΙ ΩΡΑ 18,30μμ, ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ 2η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ  ΜΕ ΘΕΜΑ:" ΑΡΧΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ", ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ 10ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ. Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 10ου Δ.Σ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΟΜΙΛΗΤΗ Κο ΜΙΧΑΛΗ ΛΑΓΟΥΜΙΤΖΗ. ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!

6) ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08/5/2015 ΚΑΙ ΩΡΑ 18,30μμ, ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:" ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ: ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΣ", ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ 10ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ. Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 10ου Δ.Σ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΟΜΙΛΗΤΗ Κο ΠΕΤΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ. ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!

5) ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2014 ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ BAZAAR ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ UNICEF, ΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΠΟ.

4) ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2014, ΞΕΚΙΝΑ Η ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΥΓΙΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ- ΠΑΙΔΙΟΥ.

3) ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ UNICEF "ΣΧΟΛΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ".  
Το 2014 είναι μια χρονιά ξεχωριστή καθώς η ανθρωπότητα γιορτάζει με δράσεις παγκόσμιας αλλά και εθνικής εμβέλειας τα 25 χρόνια από τότε που υιοθετήθηκε η Σύμβαση των Δικαιώμάτων του Παιδιού (1989). Διαβάστε περισσότερα εδώ...

Η επιβράβευση της προσπάθειάς μας

2) ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015 ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  "ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΩ, ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΤΟ ΜΕΛΕΤΩ" (για την καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας). ΑΚΟΜΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΚΔΟΤΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ : ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ & ΨΥΧΟΓΙΟΣ  .

1) ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ "ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ" ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ.

2 0 1 3 - 2 0 1 4

Τα ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ της Νάντιας Κουρμούση και του Βασίλη Κούτρα θα μας "επισκεφτούν" για δεύτερη χρονιά στο νηπιαγωγείο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με απώτερο σκοπό ν' αποκτήσουν τα παιδιά αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και να καλλιεργήσουν τόσο τις ατομικές όσο και τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Η αποφυφή συγκρούσεων, η λήψη αποφάσεων, η επίλυση προβλημάτων, η ενσυναίσθηση και γενικότερα η διαχείρηση των συναισθημάτων τους είναι μερικές από αυτές τις δεξιότητες, που το Πρόγραμμα επιχειρεί να "αγγίξει". Ύστερα από μια πρώτη πιλοτικά εφαρμογή στη τάξη την περσινή χρονιά, αποφασίσαμε να ξανακάνουμε το εγχείρημα έχοντας μεγαλύτερη πείρα στην εκπόνηση του προγράμματος. Ελπίζουμε και φέτος να έχει την ίδια θερμή ανταπόκριση από τα παιδιά αλλά κυρίως την θετική του επίδραση!
Μια πολύ όμορφη Δράση που πραγματοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2013-2014, ήταν και η συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα της ACTION AID "Στείλε όλους τους φίλους μου σχολείο". Για την ακρίβεια επρόκειτο για την Παγκόσμια Εκστρατεία για την Εκπαίδευση (Global Campaign for Education), η οποία προωθεί την Εκπαίδευση για Όλους ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και κινητοποιεί τη κοινή γνώμη με σκοπό να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα (http://education.actionaid.gr/GAW). Η εκστρατεία αφορούσε το δικαίωμα στη μόρφωση και κυρίως στην πρόσβαση στο σχολείο, παιδιών από κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες (π.χ με νοητική στέρηση, τυφλά, κωφάλαλα, με αυτισμό, με κινητικά προβλήματα κ.α). Ήταν απίστευτη η ανταπόκριση των παιδιών σε αυτό το κάλεσμα κι όλοι μαζί νιώσαμε ότι πραγματικά στείλαμε ένα ηχηρό μήνυμα στους ιθύνοντες. Φωτογραφικό υλικό για τη δράση μας εκτός από την ηλεκτρονική διεύθυνση της Action Aid, θα βρείτε και εδώ.
 


 
 

Στο τέλος του Προγράμματος μας έστειλαν Βεβαίωση Συμμετοχής και όλοι μαθητές και εκπαιδευτικοί ενθουσιάστηκαν, όχι μόνο για την επιβράβευση της δουλειάς μας αλλά κυρίως γιατί πήραμε μέρος σε μια Παγκόσμια Εκστρατεία και βάλαμε κι εμείς το ¨χεράκι" μας ώστε να πετύχουμε κάτι καλό γι' αυτά τα παιδιά!! Είμαστε πολύ περήφανοι!!!!!!!!!!!!

ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Κατά τη διάρκεια του σχ. έτους 2013-2014 , το τμήμα μας πήρε μέρος σε μια έρευνα για τηv Αξιολόγηση ενός προγράμματος διατροφικής αγωγής σε παιδιά προσχολικής ηλικία, με σκοπό την ενεργό συμμετοχή τους σε αυτό και την αλλαγή των διατροφικών τους συνηθειών. Η παραπάνω έρευνα-αξιολόγηση ήταν μέρος μιας εργασίας της συναδέρφου Ανδρονίκης Αγγελούδη. Οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια πριν πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα και μετά το τέλος αυτού, με σκοπό να διερευνηθεί κατά πόσο αυτό επηρέασε τη γνώμη και τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Ένα μικρό δείγμα, από μια από τις δράσεις του προγράμματος, μπορείτε να δείτε παρακάτω:

                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου